Blog

& news

Curamandos team i Göteborg rekryterar e-handelsexperten Marcus Askenbom

Hej Marcus Askenbom – välkommen till Curamando! Hur känns det?

Tack, det känns toppen! Jag började nu mitt emellan två stycken onboardingar, men jag känner ändå att jag fått ett varmt välkomnande och stöd av organisationen från dag ett.

Berätta lite om din bakgrund – vad har du sysslat med innan du kom hit?

Jag har arbetat inom e-handel i mer än tio år nu – både i operativa roller och i ledarroller. Man kan nog säga att jag är en generalist inom e-com. Jag tycker om att jobba med hela ekosystemet som sker runtomkring!

Jag har bland annat varit på Telia, där jag arbetade med deras B2B-sidor. Mitt uppdrag då var att arbeta med telia.se/foretag som en viktig del i kommunikationen mot företagskunder. Då var det tungt fokus på både utveckling och försäljning, men också på intern bearbetning för att få hela det området på banan.

Jag har även varit med och byggt upp e-handelseamet på Staples, både för Sverige och Danmark. Från att ha jobbat helt i silos var målet att lyfta upp vissa funktioner tvärfunktionellt – däribland marknad, e-handel, HR och ekonomi. Till slut landade jag i en roll som ansvarig för “onlinebenet” på Staples – alltså digital kommunikation och försäljning mot små och medelstora företag och konsumenter i Sverige och Danmark.

Min senaste linjeroll hade jag hos ett bolag i Borås, PAUL BRUNNGÅRD AB, som e-handels- och marknadschef. Där fick jag möjligheten att bygga en e-handel från scratch med fokus på försäljning av egna varumärken till konsument. Det var otroligt roligt och jag fick arbeta med hela processen, från att välja ehandelsplattform och starta upp samarbeten med byråer för digital kommunikation, till att bygga ett ehandels- och marknadsteam.

Nu senast jobbade jag faktiskt som konsult, där rollen handlade om att stötta den lokala organisationen i Norden i ehandelsrelaterade frågor och hjälpa produkt, sälj och marknad att skapa kommunikation som lämpade sig för deras kunder när de sålde via nätet. Det var ett globalt team så jag hade dessutom en del globala åtaganden.

Den röda tråden hittills för mig har egentligen varit att jag ofta kommit in i projekt där något ska förändras eller struktureras på olika nivåer, vilket är en av anledningarna till att jag lockas av konsultrollen.

Vad är det som gör e-handel intressant att jobba med?

Jag tycker verkligen genuint att e-handel är fantastiskt kul – och det är flera olika faktorer som spelar in där. För det första är det ett område som är i stark teknisk utveckling. Jag gillar teknik och automatiseringar och hur det kan användas för att skapa värde. För det andra är det affärsperspektivet – att det är så integrerat i övriga verksamheten. Man blir en central del i företaget och får koll på hela verksamheten. Min syn på e-handeln är att det du presterar där är summan av de andra funktionernas bidrag till kundresan och kundens upplevelse. Kan du inte till exempel driva kommunikation eller driva leveranser som motsvarar marknadens förväntningar så kommer du inte att lyckas. En snygg sajt räcker inte.

Vad var det som lockade med Curamando?

Förutom att jag var lockad av konsultrollen har jag hört väldigt mycket gott om Curamando som företag. Bara häromdagen pratade jag med en person som tidigare jobbat med Curamando och hade mycket positivt att säga om företaget och om konsulterna, vilket jag gillar. När jag själv kommit i kontakt med Curamando som beställare har det alltid känts väldigt välstrukturerat och proffsigt, och dessutom tydligt när det kommer till förväntningar och effekter.

Det erbjudande som Curamando nu blivit en del av genom ARC tycker jag är väldigt spännande – att man inom gruppen täcker de flesta av behoven i en digitaliseringsresa. Genom gruppen får man dessutom ta del av en stor spännvidd av kompetenser, vilket ju betyder massor för ens personliga utveckling. Sen måste jag faktiskt säga att de personer som jag kom i kontakt med genom intervjuerna gav mig en så bra känsla – det var precis sådana personer som jag vill jobba med.

Med andra ord – en massa positivt!

Var kommer ditt fokus att ligga de kommande månaderna?

Mitt största fokus ligger just nu på ett uppdrag där jag är med och hjälper ett företag i sitt arbete med att växla från att vara ett bolag som tidigare arbetat med främst försäljning av produkter under egna varumärken via återförsäljare, till att etablera en egen e-handel direct to consumer.

I den mån jag kan och hinner, försöker jag även lägga lite fokus på att få en ordentlig förståelse för Curamando och gruppen, samtidigt som jag lär känna kollegor både i Göteborg och Stockholm.

Vad har du för drivkrafter i ditt arbete?

Jag drivs av att skapa förändring och utveckling på olika sätt – att förändra, bygga och strukturera inom bolag.

Tycker också mycket om att jobba med andra människors personliga utveckling. Jag delar gärna med mig av min egen kompetens och tycker att det är roligt att coacha andra. Att driva något framåt tillsammans och bygga teamkänsla är superkul.

Vad tycker du om att göra på fritiden?

Worklife balance är viktigt för mig, och tiden utanför kontoret är rätt aktivitetstung. Bland annat så coachar jag min dotters innebandylag och springer mycket.

Jag och min familj älskar att resa – långt bort och länge! Vi har rest ganska mycket i Asien, men det är svårt att säga vad favoritresmålet är. Senast var vi på Filippinerna, innan det på Borneo och ett starkt minne är även vår resa i Myanmar. Jag skulle nog säga att vi dras till mindre exploaterade områden, där man kan komma ut och upptäcka.


 

  • Intresserad av en karriär på Curamando? Du hittar alla våra lediga positioner här.
  • Vill du se samtliga lediga positioner inom bolagsgruppen? Klicka här.

Get in touch!

Blog

The Importance of CRM in uncertain times

Is CRM worth considering investing in? If you are yet to be convinced of its beneficial aspects to your business, dive into the following five aspects that highlight Customer Relationship Management as a strategic asset in times of economic uncertainty. Efficiently integrated CRM can be a crucial difference in becoming your industry’s benchmark, and Curamando […]

Read more

Blog

Cost-cutting your marketing technology

Marketing teams are under pressure to improve ROI from the technology they’re paying for. Having a lean marketing tech stack has always made a lot of sense and in economic uncertain times like these, it makes more sense than ever. This article explores how you, as a marketer, plan and execute your business plan(s) while […]

Read more

Blog

The five cornerstones of CRM – An introduction to Customer Relationship Management

If you succeed with CRM, your customers will be happier, return to your business, and tell their friends how good your products are. Moreover, your employees will feel comfortable and have guidance, data, and tools to drive the business forward daily. A customer-oriented company does not come for free, but it is no utopia. Taking […]

Read more

Blog

Content automation is a top priority – but why do most organizations fail?

Marketing automation has come a long way, but we are still missing a key part to really get the full benefit of the investments that have been made. The content production is far too often kept in a silo, with a separate budget and away from the other marketing teams. This is not only costly, […]

Read more